Po raz kolejny wsparliśmy najmłodszych zawodników judo w realizacji ich pasji

W dniach od 5 do 7 maja na Łotwie odbyły się zawody „Kyodai International Judo Turnament”. Decyzją Rady Fundacji wsparliśmy finansowo wyjazd młodych zawodników klubu Grizzly Judo działającego przy Szkole Podstawowej nr 33 w Bytomiu.

To zupełnie nowe doświadczenie gdyż nigdy wcześniej nie odwiedziliśmy tych stron Europy. Bardzo spodobała Nam się obsada zawodów i atmosfera. Totalnie nowy kierunek ,a co za tym idzie nowi rywale, nowe doświadczenie i styl walki.  –podkreśla trener Krzysztof Gadacz.

Zawody zgromadziły bardzo dużo reprezentantów Rosji, Białorusi, Litwy, Łotwy ,Estonii, a do tego zawodnicy z Finlandii, Norwegii, Kirgistanu, Belgii, Holandii, czy Irlandii. Łącznie blisko 1300 startujących. Reprezentanci Grizzly Judo  nie zawiedli, rosyjskie nazwiska nie zrobiły na naszych małych zawodnikach wrażenia a z Łotwy udało się przywieźć  worek medali i sporo miejsc punktowanych. A do kolejnych medali zabrakło naprawdę niewiele.

Przy okazji udało się odwiedzić łotewskie wybrzeże Bałtyku oraz zwiedzić piękną Rygę. Jak stwierdziła jedna małych zawodniczek ,dzięki Judo jest nie tylko zawodniczką ale i podróżniczką.W pełni się zgadzamy. Sport ma wiele aspektów, ale aspekt przygody i podróży, kształtowania charakteru na pewno jest wspaniały. Bardzo cieszymy się z możliwości wyjazdu, który nie byłby możliwy bez “dobrego ducha” naszego klubu -Fundacji PETRALANA –podsumowuje Krzysztof Gadacz, dodając, że do  Rygi za rok na pewno wrócimy. To było ogromne doświadczenie które zaowocowało już tydzień później.  Na Międzywojewódzkich Mistrzostwach Młodzików na 4 startujących reprezentantów Naszej szkoły zdobyliśmy 4 medale. Liczymy na powtórkę podczas październikowych Mistrzostwach Polskich.